TIMBRO

Följande debattinlägg publicerades på SVT Opinion 25 november:

 

I torsdagens Opinion Live debatterade Johan Ingerö från Timbro med SVT:s programdirektör Jan Helin om public services roll. Timbro refererade då till SVT:s journalistklubb på ett sätt som vi finner missvisande.

 

”Varför ska jag betala licensen om er egen journalistklubb säger att ni missköter lokaljournalistiken samtidigt som vi får fler deltävlingar i Mello?”

 

Som ordförande för Journalistklubben vid SVT har jag vid ett flertal tillfällen diskuterat lokala nyheter både med deras chef och med Jan Helin själv, senast i slutet av oktober.

 

Kritiken har då handlat om arbetsmiljön och oförmågan hos arbetsgivaren att prioritera arbetsuppgifter för våra medlemmar när tiden inte räcker till.

 

Det stämmer inte att vi påstått att SVT missköter lokaljournalistiken, tvärtom har exempelvis SVT:s Nyheter Väst vunnit fler guldspadar än någon annan lokalredaktion.

 

Det vi däremot har uttryckt oro för är en på olika sätt ansträngd arbetsmiljö. Våra medlemmar jobbar med alltifrån Melodifestivalen till granskande journalistik på kommunnivå, vi kämpar för goda villkor på båda ställen.

 

Vi betackar oss för att Timbro för vår talan gentemot en programdirektör på SVT som vi har en öppen kommunikation med.

 

Vi står inte bakom Timbros attack mot public service på något sätt, tvärtom anser vi att ett starkt, oberoende public service för alla är viktigare än någonsin.

 

Vår uppgift är att förbättra villkoren för medlemmar som jobbar både med bred underhållning, granskning och lokaljournalistik.

 

 

Hanna Nyberg, ordförande Journalistklubben vid SVT

 

 

Email:

journalistklubben@svt.se

Journalistklubben vid SVT

105 10 Stockholm

Ring oss:

08-784 31 00